26 September 2013

Kerenah Nur Zara Syafiya

Hari ni yam update pasal Nur Zara Syafiya pulak..Kemarin Mukhris..Ramai yang sangka MB yer..Tak ada la..anak saudara yam la..hehe..Nama sama cuma berlainan umur..huhu..Lepas ni mungkin yam dah jarang update blog ni..Insyallah ada masa yam akan update blog kesayangan yam ni..Bukan tak nak update dah..Ada hal yang tak dapat dielakkan., minggu lepas Zara balik..Sempat la yam tangkap gambar zara ni..Nakal dah budak kecik ni..Pusing 1 rumah,,Dia paling suka merangkak ke dapur...Nak belajar memasak kot..huhu..Tutup lampu pun zara pergi jugak..memang tak ada perasaan takot zara ni..Tak sabar tunggu dia boleh jalan dengan mukhris sekali..Best dapat tengok perkembangan Zara dan Mukhris ni..Macam mana yer kalau dah ada anak sendiri...hehe...ish-ish..letak tepi dulu...Apa-apa pun jom layan gambar dibawah..Nanti ada masa lagi yam update blog ni..Kalau tengok dah jarang update blog ni kena faham-faham la..Bukan tak nak update taw...Tapi ada kerja yang tak dapat dielakkan..huhu..Jumpa lagi..


 Muka baru bangun tidur


aaa...geram-geram..macam nak gigit jer..hehe


 Muka serius zara..hehe


 Muka tengah marah..


 Suka sangat buat muka macam ni..


 Jom-jom sapa nak ikut zara pergi shoping :)


 Kereta mainan dari abang sulung Mukhris boleh guna sampai sekarang..
Barang sekarang tak tahan & cepat rosak...



♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

25 September 2013

Keletah Mukhris Mahadhir

Tahniah kepada pemenang segmen yam...Insyallah yam akan pos hadiah yer..Tunggu taw.Misteri...hehe..Harap-harap suka la dengan hadiah yam yang tak seberapa 2...Ok lah berbalik tajuk diatas..yam nak update lagi pasal Mukhris..Suka sangat tengok keletah dia.Bukan menteri besar kedah yer..Anak saudara yam..Nama sama dengan MB kedah..Mukhris Mahadhir..Geram sangat dekat budak kecik ni..Hari ni yam nak pergi sesuatu tempat..Disebabkan itu jugak yam terpaksa umum pemenang segmen yam awal..Nanti yam beritahu taw..Rahsia..Macam lagu Dato' Siti...Biarlah rahsia.......hehe...Hadiah kepada pemenang pun yam kena percepatkan..Insyallah yam akan percepatkan semua...Ok lah jom layan gambar Mukhris Mahadhir dibawah...Kalau guna HP kemera jangan harap nak layan..Kalau kemera Ibu dia cepat jer pusing..Jom cuci mata dulu,,Hilangkan mengantuk...huhu
 


 Mukhris sebelum mandi..hehe



 muka tak mandi..




 Tengok rambut terpacak gitu...hehe


 






 eii..geram tengok mata dia..








nampak tak gigi Mukhris 2 batang..huhu


 

Lepas mandi bagi susu sebotol terus tidur..
botol susu pun tak lepas kalau dah tidur..:)






♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

24 September 2013

Terpaksa Umum Awal Pemenang - "SEGMEN PERTAMA CHE YAM "


Selamat Petang semua..yam nak minta maaf sangat-sangat...Yam terpaksa umumkan awal PEMENANG..Sebab 30 September ni yam ada perkara yang tak dapat dielakkan..Terpaksa yam umumkan awal Pemenang "SEGMEN PERTAMA CHE YAM "..



PEMENANG 1




no.13

13.Hafiza AizZawa





Sila hantar maklumat anda :

Letak tajuk : "SEGMEN PERTAMA CHE YAM " 

Nama penuh :

Alamat surat-menyurat :

No. Link bloglist :

No. telefon :

dah siap hantar ke : gulz_iks89@yahoo.com



 Tahniah dan terima kasih join segmen yam..:)




♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

TAMAT " Segmen Pertama Che Yam "


 TAMAT



Alhamdulilah selesai dah " Segmen Pertama Che yam "...
Terima kasih sangat-sangat yang sudi join segmen yam yang tak seberapa ni..Terima kasih atas sokongan korang semua..
Pengumuman Pemenang yam akan beritahu minggu depan yer..
Hari Isnin 30 September 2013..
Dan jangan lupa terus singgah ke blog yam ni..
Sini yam sertakan senarai peserta terkini..
Jangan lupa terjah yer..






♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

Gelagat Zara 10 bulan

Dapat jugak lepaskan rindu budak kecik ni...Dalam perjalan pulang ke kedah ( kuala lumpur - kedah ) yam call abang yam balik tak..Dia cakap tak balik..Tak boleh jumpa zara la..Bas sampai ofis yam call abang mat datang ambik yam dan mak..Sampai-sampai rumah ada kereta abah Zara..Terus terkam masuk rumah apalagi gomoi terus zara...hahaha..Rindu la dah dekat sebulan tak jumpa..hehe...Zara lak senyum jer kerja dia...Yam sampai rumah dalam pukul 12 lebih la..Zara dah ada gigi tapi tak berapa nampak lagi..Baru tumbuh...Nakal tuu memang jangan nak kata..Nak suruh orang dukung jer..Mentang-mentang la Cik yam suka dukung yer..Memang geram dengan Zara ni...huhu..Meh sini yam nak tunjuk gambar yang yam sempat tangkap..Merangkak sekarang laju ja dia..Mulut pun dah jadi Mukhris..Riuh 1 rumah...Dengar suara dia ja..Jom cuci mata gambar dibawah..




gambar zara mula-mula baru lahir..tembam kan??




 gambar terkini zara



 
 senyum...




Dah start nak merangkak dan memanjat :)




 kerja-kerja mengemas dah start


 


muka nak nangis..
sebab tengah kusyuk main abah zara terbersin terkejut dia..hehe..
 

 
 
budak busuk..




♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

Melancong ke Melaka - Part Last

Selamat Pagi semua....!!!...Ok pagi-pagi ni yam nak update Part last yer..Hari sabtu lepas yam pergi Nilai dan Masjid India...Perghh..memang rambang mata giler...Mula-mula sampai Nilai memang rambang mata...Tudung dia memang murah dari tempat yam..Biasa la nak datang pun jauh kan...Lepas shoping Nilai kami terus ka Masjid India...Sini memang tak boleh nak kata apa la...Lagi la..Baju-baju dan tudung memang harga berpatutan..Tempat yam memang tak boleh dapat la harga macam ni...Yam rebat jugak la tudung bawal yang yam cari..Tudung bawal kanggaro..Tudung lain yam tak berapa berkenan..Ok lah jom layan gambar dibawah..Kan tak pasal bos marah..hehe..Banyak sangat nak bercerita..Nanti yam update lagi yer..Jumpa lain masa......

gambar dibawah ni semua di Nilai.Masjid India lupa nak tangkap..huhu




















♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

23 September 2013

Info Penjagaan Hamster


Sebelum ni yam ada jugak bela Hamster tapi dah mati.......Sebelum ada yang teringin  membela hamster atau haiwan yang comel ini,pastikan 'berupaya' menjaga haiwan ni..Meh sini yam nak beritahu serba sedikit nak membela hamster yang comel dan kiut ni :)






 dari pak cik google 


Kandang

Semakin besar kandang semakin baik untuk hamster bergerak.Kandang hamster ni ada juga mempunyai keunikan sendiri mengikut citarasa empunya hamster itu.Dekat kedai haiwan peliharaan sekarang dah ada macam-macam..Kalau boleh elakkan membeli sangkar yang mempunyai laci sebab bahagian bawahnya apabila hamster membuang air kecil dan akan keluar melalui laci.Kalau nak beli pun kena lapik dibawah kandang kertas or apa-apa la..Dan satu elak dari membela hamster dalam akuarium sebab pengudaraan yang tidak baik dan menyababkan bau busuk..Yam pernah letak..Memang busuk..:)




dari pak cik google


Bekas Air

Kalau boleh beli yang jenis gantung.Sebab bekas air ini tidak akan terkeluar dan menyebabkan kebasahan pada sangkar berbanding air yang terdedah dalam sangkar..



 dari pak cik google

Serbuk Kayu

Serbuk kayu boleh didapati di kedai haiwan peliharaan.Sapa-sapa yang berminat nak bela harus bijak memilih serbuk agar tidak berbau bahan kimia tertentu..Serbuk kayu ada macam-macam jenis..Kebanyakan serbuk kayu berasal bekas kayu perabot rumah yang sudah dimasukkan kimia.Pasti nak tahu kan kenapa perlu serbuk kayu ni.Sebab dia sebagai alas untuk hamster tidur..sebagai bahan penyerap air kencing.Dan satu lagi untuk tempat berlindung dari panas dan dingin yang akan menyebabkan hamster mati jika tak jaga dengan betul.



 dari pak cik google

Makanan

Kebanyakan makanan hamster diimport.Tapi kebanyakan makanan  hamster mengandungi bahan pewarna dan terkandung lebihan biji bunga matahari yang menyebabkan hamster mati.Disebabkan itu kena berhati-hati..Ada beberapa jenis buah-buahan dan kekacang yang boleh diberikan seminggu sekali dalam kuantiti yang sedikit.





 dari pak cik google




kalau hamster makan hari-hari macam ni..gemuk la..huhu
 dari pak cik google

Syampu

Mandikan 2 minggu sekali atau mengikut kesesuaian la..Dan gunakan penyembur khas untuk hamster..Hamster takot mandi,,hehe..



  dari pak cik google



 dari pak cik google


 Peralatan Lain

Hamster adalah haiwan yang selalu gembira dan aktif..Jadi perlulah sediakan sebuah taman mini untuk hamster sebagai tempat permainan untuk hamster.Antara nya permainan roda pusing memang hamster suka sangat..Teowong kecil dan rumah untuk ibu hamster yang melahirkan anak...Comel ja tengok anak hamster..:)



 dari pak cik google



 dari pak cik google



alahai comel jer tengok..
  dari pak cik google


  dari pak cik google






♥ Thanz sudi baca!Jangan lupa tinggalkan komen ♥

Hak Cipta Terpelihara Csmaryam